ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ VODAFONE-ΠΑΝΑΦΟΝ
(Αρ. Απόφασης Πρωτοδικείου: 5215/2008)
Αρ. Πρωτοκόλλου: 18/2025
Αθήνα, 11/04/2025
Τί ισχύει για τις αργίες, τα ωράρια και το δώρο του Πάσχα
Στον απόηχο και της τελευταίας απεργίας στις 9/4 η διοίκηση του ομίλου παραβιάζει εργασιακά δικαιώματα στους εργολαβικούς εργαζόμενους
Δεδομένου πως στον όμιλο δεσπόζει η εργολαβική εργασία και πολλές φορές καταγγέλλονται και παρατηρούνται παραβάσεις στον προγραμματισμό εργασίας και στην αμοιβή, ενημερώνουμε όλους τους συναδέλφους για τον προγραμματισμό και την αμοιβή των επικείμενων αργιών με βάση όσα νομίμως ισχύουν. Επισημαίνουμε πως από το 2024 είχαμε εκδώσει αναλυτικό οδηγό για τις αργίες του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς.
Η Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο: Η Μεγάλη Παρασκευή (18-04-2025) είναι υποχρεωτική ημιαργία για τα καταστήματα. Σύμφωνα με το νόμο (άρθ. 4 ΒΔ 748/1966) απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών και η λειτουργία των καταστημάτων μέχρι τις 13.00 της Μεγάλης Παρασκευής. Παράλληλα όμως είναι δυνατόν με απόφαση του Νομάρχη και μετά από σύμφωνη γνώμη των οικείων επαγγελματικών, εργοδοτικών και εργατικών οργανώσεων, να ορισθεί και διαφορετικά η λειτουργία των καταστημάτων την παραπάνω ημέρα, εφόσον οι τοπικές συνθήκες το επιβάλλουν (Ν.425/76). Έως αυτή τη στιγμή δεν έχουμε υπόψιν κάποια διαφοροποίηση από τα ισχύοντα λόγω αποφάσεων Περιφερειαρχών – Νομαρχιών στα κατά τόπους καταστήματα.
Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις η Μεγάλη Παρασκευή δεν περιλαμβάνεται στις υποχρεωτικές αργίες, που ορίζει ο νόμος για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στη χώρα μας αργούν σε περίπτωση που η Μεγάλη Παρασκευή έχει χαρακτηρισθεί αργία ή ημιαργία από διάταξη ΣΣΕ, Κανονισμό Εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο, κατά το οποίο η επιχείρηση παραμένει κλειστή την ημέρα αυτή. Αν μία επιχείρηση ή τμήμα της λειτουργήσει εφέτος κατ’ εξαίρεση, ενώ τα προηγούμενα χρόνια δεν λειτουργούσε, βάσει Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, Κανονισμού Εργασίας, επιχειρησιακής συνήθειας ή εθίμου, τότε για πλήρη απασχόλησή τους οι υπάλληλοι δικαιούνται το 1/25 του συνήθως καταβαλλομένου μισθού τους και επιπλέον προσαύξηση 75% επί του νόμιμου ημερομισθίου για όσες ώρες απασχοληθούν.
Για τα τμήματα της εταιρείας που λειτουργούν και σε αργίες (τηλεφωνικά κέντρα, κ.λπ.) η Μεγάλη Παρασκευή θεωρείται κανονική εργάσιμη χωρίς να ισχύουν επιπλέον εξαιρέσεις στην ανάπαυση ή στην αμοιβή.
Οι ίδιες γενικές διατάξεις ισχύουν και για το Μεγάλο Σάββατο (19-04-2025) καθώς είναι εργάσιμη ημέρα για τους εργαζόμενους, που νόμιμα απασχολούνται Σάββατο στον ιδιωτικό τομέα, εκτός αν έχει καθιερωθεί αργία ή ημιαργία από διάταξη ΣΣΕ, Κανονισμό Εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο, κατά το οποίο η επιχείρηση παραμένει κλειστή την ημέρα αυτή. Σημειώνουμε πως το Μεγάλο Σάββατο δεν θεωρείται ημιαργία ούτε για τα καταστήματα σε αντίθεση με την Μεγάλη Παρασκευή. Το Μεγάλο Σάββατο έχει καθιερωθεί ως αργία μόνο για τους εργαζόμενους του Δημοσίου Τομέα.
Η Κυριακή και η Δευτέρα του Πάσχα: Από τον νόμο έχουν καθοριστεί ως υποχρεωτικές αργίες. Τις συγκεκριμένες ημέρες απαγορεύεται η απασχόληση μισθωτών και η λειτουργία των επιχειρήσεων, με εξαίρεση εκείνες που λειτουργούν νόμιμα τις Κυριακές και κατά τις υποχρεωτικές αργίες (π.χ. στη Vodafone τα inbound τηλεφωνικά κέντρα ή κάποιες τεχνικές ομάδες). Σε αυτή την περίπτωση οι εργαζόμενοι, που αμείβονται με μηνιαίο μισθό, λαμβάνουν προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο 1/25 του νόμιμου μισθού τους για όσες ώρες απασχοληθούν. Επιπλέον δικαιούνται αναπληρωματική ανάπαυση (ρεπό). Συγκεκριμένα εφόσον οι εργαζόμενοι απασχοληθούν την Κυριακή για χρόνο άνω των 5 ωρών δικαιούνται πρόσθετα και αναπληρωματική ανάπαυση (ρεπό), σε άλλη εργάσιμη ημέρα της εβδομάδας. Αν εργαστούν για διάστημα μικρότερο των 5 ωρών, δεν δικαιούνται αναπλήρωση για ολόκληρο ρεπό αλλά έχουν την δυνατότητα να ζητήσουν ισόχρονη ανάπαυση σε άλλη εργάσιμη ημέρα (αρθ. 10, παρ.1, Β.Δ. 748/1966).
Επίσης, για επιχειρήσεις ή τμήματα, που αργούν κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας και εκτάκτως θα λειτουργήσουν τη Δευτέρα του Πάσχα, οφείλεται το 1/25 του συνήθως καταβαλλομένου μισθού τους και επιπλέον προσαύξηση 75% επί του νόμιμου ημερομισθίου για όσες ώρες απασχοληθούν.
Επιπλέον οι εργαζόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:
- Δεν είναι νόμιμος ο συμψηφισμός ημέρας οφειλόμενης ανάπαυσης (ρεπό), με ημέρα υποχρεωτικής αργίας. Ειδικά για τα τηλεφωνικά κέντρα και τα τμήματα που εργάζονται και αργίες, ο εργοδότης οφείλει να τηρήσει τον κανονικό προγραμματισμό εργασίας, όσον αφορά τα ρεπό. Η αλλαγή του προγράμματος εργασίας ώστε να δοθεί ρεπό σε επιπλέον αριθμό εργαζομένων την ημέρα της επίσημης αργίας είναι καταχρηστική πρακτική και θα πρέπει άμεσα να ενημερωθεί το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου. Ωστόσο, εφόσον τηρηθεί ο κανονικός προγραμματισμός του εβδομαδιαίου προγράμματος εργασίας, ο εργαζόμενος βάρδιας, ο οποίος θα έχει ρεπό, δεν δικαιούται επιπλέον αμοιβή ή ημέρα ανάπαυσης.
- Το ημερομίσθιο της υποχρεωτικής αργίας το δικαιούνται και οι μισθωτοί που βρίσκονται σε άδεια, χωρίς να προσμετρηθεί όμως η μέρα αυτή στις εργάσιμες μέρες της άδειάς τους. Ο συμψηφισμός κανονικής αδείας με επίσημη αργία είναι παράνομος. Ειδικά για τους εργολαβικούς εργαζόμενους των τηλεφωνικών κέντρων, οι εργολάβοι εργοδότες με την πλήρη κάλυψη της διοίκησης της Vodafone συνεχίζουν παράνομα να συμψηφίζουν τις επίσημες αργίες με τις κανονικές άδειες. Το θέμα το έχουμε αναδείξει και καταγγείλει και στην Επιθεώρηση Εργασίας.
- Καλούμε τους συναδέλφους να μην αποδεχθούν συμψηφισμό της κανονικής τους άδειας με τις επίσημες αργίες των εορτών. Αν ενώ είναι σε κανονική άδεια τους συμψηφίσουν κάποια από τις επίσημες αργίες, καλούμε τους συναδέλφους να ενημερώσουν το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου και να προχωρήσουν σε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας.
- Σε περίπτωση που ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι (π.χ. από διάταξη ΣΣΕ, Κανονισμό Εργασίας, επιχειρησιακή συνήθεια ή έθιμο) ως προς τις προσαυξήσεις της αμοιβής για την εργασία σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας ή Κυριακής, αυτοί υπερισχύουν.
- Στις διατάξεις αργίας συμπεριλαμβάνεται και η φετινή Πρωτομαγιά, για την οποία θα αποστείλουμε ειδική ανακοίνωση.
Πάσχα 2025, μισθοδοσία, παροχή δώρου κ.λπ.:
Πότε καταβάλλεται:
Το Δώρο Πάσχα καταβάλλεται έως τη Μεγάλη Τετάρτη κάθε έτους, άρα φέτος πρέπει να καταβληθεί έως τις 16 Απριλίου. Το Δώρο Πάσχα υπόκειται σε εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ, και σε φόρο μισθωτών υπηρεσιών. Σημειώνεται βέβαια ότι ο εργοδότης μπορεί να καταβάλει το δώρο και νωρίτερα από την παραπάνω ημερομηνία (φέτος, η Vodafone το κατέβαλε στις 14 Απριλίου στους Vodafone υπαλλήλους).
Το Δώρο Πάσχα σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθεί σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.
Ποιοι εργαζόμενοι το δικαιούνται:
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης, σε οποιονδήποτε εργοδότη, δικαιούνται Δώρο Πάσχα. Υπενθυμίζουμε πως με τους μνημονιακούς νόμους το δώρο Πάσχα έχει περικοπεί για τους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους του Δημοσίου Τομέα. Συμπαραστεκόμαστε στις διεκδικήσεις των Σωματείων για την καθολική επαναφορά του δώρου Πάσχα σε όλους τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους
Πως υπολογίζεται το Δώρο Πάσχα:
Για τον υπολογισμό του ποσού των Δώρων λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών, δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό. Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο Πάσχα αρχίζει από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και την 30ή Απριλίου κάθε έτους. Έτσι, οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή όλη τη χρονική περίοδο που προαναφέρθηκε, δηλαδή από 1ης Ιανουαρίου μέχρι 30ής Απριλίου κάθε έτους, δικαιούνται ολόκληρο το Δώρο που είναι ίσο με μισό (1/2) μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό.
Σε περίπτωση όμως που η σχέση εργασίας κάποιου μισθωτού με τον εργοδότη του δεν είχε διάρκεια ολόκληρο το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα, δικαιούται να λάβει αναλογία δώρου, η οποία υπολογίζεται ως εξής: προκειμένου για αμειβόμενο με μισθό, ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού για κάθε οκτώ ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης. Εάν η σχέση εργασίας διαρκέσει λιγότερο από οκτώ ημέρες, δικαιούται ανάλογο κλάσμα για Δώρο Πάσχα.
Χρόνοι που συνυπολογίζονται στο Δώρο Πάσχα:
Δεν αφαιρείται αλλά λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του Δώρου Πάσχα ο χρόνος υποχρεωτικής αποχής από την εργασία των γυναικών πριν και μετά τον τοκετό.
Επίσης, το χρονικό διάστημα κατά το οποίο εργαζόμενος σπουδαστής έλαβε σπουδαστική άδεια προκειμένου να συμμετάσχει σε εξετάσεις.
Η ασθένεια λαμβάνεται υπόψιν. Αν ο μισθωτός ασθένησε κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα θα αφαιρεθούν μόνο οι ημέρες που έλαβε επίδομα ασθενείας από τον ασφαλιστικό φορέα. Παράδειγμα: Αν ένας μισθωτός απουσίασε από την εργασία του λόγω ασθένειας 60 μέρες και πήρε επίδομα ασθενείας από το ασφαλιστικό του ταμείο μόνο για 40 ημέρες, θα αφαιρεθούν από το χρονικό διάστημα της εργασιακής σχέσης μόνο οι 40 ημέρες για τις οποίες επιδοτήθηκε και όχι οι 60.
Χρόνοι που δεν συνυπολογίζονται στο Δώρο Πάσχα:
Δεν υπολογίζονται οι μέρες κατά τις οποίες ο μισθωτός απείχε από την εργασία του αδικαιολόγητα ή λόγω άδειας χωρίς αποδοχές.
Δεν λαμβάνεται υπόψη το διάστημα απουσίας των εργαζομένων λόγω συνδικαλιστικής δραστηριότητας (δηλαδή ο χρόνος της συνδικαλιστικής άδειας).
Σχετικά με την απεργία, η δικαστηριακή νομολογία δέχεται ότι οι ημέρες της απεργίας δεν υπολογίζονται στο χρόνο διάρκειας της εργασιακής σχέσης γιατί η αποχή του μισθωτού οφείλεται σε δική του θέληση και δεν μπορεί επομένως να χαρακτηριστεί σαν δικαιολογημένη απουσία. Κατ’ αναλογία το ίδιο ισχύει και με τις στάσεις εργασίας αφού και αυτές αποτελούν στην πραγματικότητα απεργία.
Υπολογισμός του Δώρου:
Βάσει υπολογισμού του δώρου αποτελούν οι αποδοχές που πραγματικά καταβάλλονται στους μισθωτούς κατά την 15η ημέρα πριν από το Πάσχα. Σε περίπτωση που η εργασιακή σχέση έχει λυθεί πριν από την παραπάνω ημερομηνία το Δώρο Πάσχα υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές που καταβάλλονταν την ημέρα που λύθηκε η εργασιακή σχέση. Σαν καταβαλλόμενος μισθός ή ημερομίσθιο είναι το σύνολο των τακτικών αποδοχών. Στη έννοια των τακτικών αποδοχών περιλαμβάνονται ο μισθός ή το ημερομίσθιο, καθώς και κάθε άλλη παροχή (είτε σε χρήμα, είτε σε είδος, όπως υπερεργασία, νόμιμη υπερωρία, επίδομα αδείας, επίδομα ισολογισμού, επιδόματα για τροφή, κατοικία, κ.τ.λ.), εφ’ όσον καταβάλλεται από τον εργοδότη σαν αντάλλαγμα της παρεχόμενης από τον μισθωτό εργασίας, τακτικά κάθε μήνα, ή κατ’ επανάληψη περιοδικά σε ορισμένα διαστήματα του χρόνου. Στις τακτικές αποδοχές συνυπολογίζεται και το επίδομα αδείας. Συνεπώς ο μισθωτός θα λάβει το Δώρο Πάσχα προσαυξημένο με τον συντελεστή αδείας ο οποίος ανέρχεται σε 0,041666, π.χ εργαζόμενος με δώρο Πάσχα 900 ευρώ, με την προσαύξηση του συντελεστή αδείας θα πρέπει να πάρει 938 ευρώ.
Αναλυτικά για το δώρο του Πάσχα μπορείτε να δείτε και την αντίστοιχη σελίδα του ΚΕΠΕΑ εδώ.
Υπενθυμίζουμε πως την Κυριακή 13 Απριλίου (Κυριακή των Βαΐων) τα καταστήματα λειτουργούν από τις 11.00 έως τις 16.00 ενώ στα μεγάλα εμπορικά κέντρα έχουν παρατηρηθεί και μεγαλύτερα ωράρια. Ενώ άλλες επιχειρήσεις επιλέγουν να μη λειτουργήσουν τις Κυριακές, η διοίκηση της Vodafone ανοίγει κανονικά τα καταστήματά της. Για την αμοιβή της εργασίας τη συγκεκριμένη Κυριακή ισχύουν οι νόμιμες προσαυξήσεις καθώς και η αναπληρωματική ανάπαυση (ρεπό) σε άλλη ημέρα της εβδομάδας για όσους εργαστούν. Υπενθυμίζουμε πως όσοι εργαστούν λιγότερο από 5ώρες την Κυριακή, δεν δικαιούνται ολόκληρο ρεπό αλλά ισόποση ωριαία ανάπαυση με τις ώρες εργασίας σε άλλη ημέρα.
Ειδικά για την αμοιβή υπενθυμίζουμε σε όλους τους χαμηλόμισθους συναδέλφους πως από 1η Απριλίου ισχύουν τα νέα αυξημένα όρια στον κατώτατο μισθό. Αυτά τα όρια επηρεάζουν και το δώρο του Πάσχα, εφόσον ο εργαζόμενος έγκαιρα προχωρήσει σε σχετική γνωστοποίηση στον εργοδότη του. Στον όμιλο της Vodafone ήδη έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα σε εργολάβους, όπου συνάδελφοι ζητώντας την νόμιμη προσαύξηση βάσει της προϋπηρεσίας τους, δεν λαμβάνουν απάντηση ή λαμβάνουν αρνητικές απαντήσεις χωρίς επαρκή αιτιολόγηση.
Δεν είναι η μοναδική παραβίαση που παρατηρείται στους εργολαβικούς εργαζόμενους της Vodafone. Τους προηγούμενους μήνες ανάμεσα στα άλλα:
– Βοηθητικό εργολαβικό προσωπικό (π.χ. προσωπικό φύλαξης) σε πολλές περιπτώσεις δεν λαμβάνει τις νόμιμες άδειες ανάπαυσης όταν τις ζητά. Δεδομένων των χαμηλών μισθών ο εργολάβος προτίμησε το 2024 να καταβάλλει χρηματική αποζημίωση για τις άδειες παρά να τις αποδώσει, όπως υποχρεούται από τη νομοθεσία.
– Συνεχόμενες αρνήσεις από τη διοίκηση, αλλά και από εργολάβους, για την απόδοση ειδικών αδειών (π.χ. ανωτέρας βίας, ανυπαίτιο κώλυμα, κ.λπ.) σε περιπτώσεις συναδέλφων που αντιμετώπιζαν έκτακτες ασθένειες σε παιδιά ή συντρόφους τους, με αποτέλεσμα να εξαναγκάζονται είτε σε απουσία, είτε σε κανονική άδεια, είτε σε αναρρωτική με αποτέλεσμα σοβαρή απώλεια εισοδήματος.
– Οι εργολαβικές εταιρείες της Vodafone -ειδικά στους εργαζόμενους βαρδιών- συμψηφίζουν την κανονική άδεια με τις επίσημες αργίες κατά παράβαση της εργατικής νομοθεσίας.
– Υπήρξαν περιπτώσεις όπου λόγω καταργήσεων ομάδων ή αλλαγών στη λειτουργία τους, μονομερώς η διοίκηση με την απειλή της απόλυσης εξανάγκασε εργαζόμενους να αποδεχθούν βλαπτική μεταβολή στο ωράριό τους από σταθερό σε κυλιόμενο (βάρδιες).
– Υπήρξαν περιπτώσεις καθυστερήσεων απόδοσης από εργολάβους ακόμη και του πενιχρού αυτού επιδόματος τηλεργασίας.
– Υπήρξαν περιπτώσεις όπου έγινε αλλαγή άμεσου εργοδότη (άλλαξε η εργολαβική εταιρεία) και εξαναγκάστηκαν συνάδελφοι να υπογράψουν παραίτηση και επαναπρόσληψη με απώλεια ακόμα και 10ετούς προϋπηρεσίας.
– Φυσικά, όλα τα παραπάνω με τη συνοδεία των δεκάδων απολύσεων συναδέλφων τους τελευταίους μήνες πριν το κλείσιμο του οικονομικού έτους.
Όλες οι παραπάνω πρακτικές είναι «ψωμοτύρι» για τη διοίκηση και τους CEO, που φροντίζουν να κρατούν καθηλωμένους τους μισθούς και υποστελεχωμένα τα τμήματα -ακόμη και με παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας.
H συμμετοχή των εργαζομένων στη Vodafone στις τελευταίες απεργίες καταδεικνύει και τη δυσαρέσκεια που κατακλύζει όλους μας για τις καθηλωμένες αμοιβές πείνας, την εντατικοποίηση, τις απολύσεις, τις παραβιάσεις δικαιωμάτων, που καθημερινά αντιμετωπίζουν πολλοί συνάδελφοι. Η συμμετοχή στην απεργία στις 28/2 άγγιξε το 50%, ενώ στην τελευταία απεργία στις 9/4 έφθασε το 5%. Η αναντιστοιχία στα ποσοστά συμμετοχής ήταν αναμενόμενη και λογική. Παρά τις οικονομικές δυσκολίες, που σημαίνουν οι δύο απεργίες σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μεταξύ τους για όλους μας, και παρά την προφανή έλλειψη συνεκτικού σχεδίου διεκδικήσεων από την ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, πολλές δεκάδες συναδέλφων και πάλι επέλεξαν να απεργήσουν και να διαμαρτυρηθούν για τις συνθήκες της καθημερινότητάς τους, την ακρίβεια, τη διάλυση των κοινωνικών υποδομών και την επιδείνωση της καθημερινότητάς μας.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους, που αντιμετωπίζουν ζητήματα με τις μισθοδοσίες τους, να ενημερώνουν και να έρχονται σε άμεση επικοινωνία με το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου.
Δεν είμαστε συνεργάτες και δεν χαρίζουμε τα δικαιώματά μας στους κάθε λογής εκβιασμούς της εργοδοσίας.
- Διεκδικούμε Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και αυξήσεις.
- Κανένας εργαζόμενος με μισθό κάτω από 1000 ευρώ καθαρά σε αυτή τη συγκυρία.
- Εργασιακά δικαιώματα ενάντια στην εντατικοποίηση, τις απολύσεις και την παραβατικότητα της διοίκησης της εταιρείας.
Το Διοικητικό Συμβούλιο